Assalamualaikum..

Baru sahaja baca mengenai Salah siapa kemalangan yang berlaku di Genting baru baru ini melibatkan 37 orang yang maut dan 16 cedera. Menurut temubual Rakyatnews pada bekas pemandu bas Genting tidak di nafikan, pemandu bas di paksa memandu bas walaupun bas tersebut didapati rosak. Ini ekoran daripada penjual tiket bas tersebut.

Apa yang saya baca, menurut Phoon Yun Fatt, 56 tahun, bekas pemandu bas Genting memberitahu :

“Insiden kemalangan sebegini tidak sewajarnya menjadi tanggungjawab pemandu bas semata-mata kerana kebiasaannya pekerja di kaunter tiket tetap menerima penumpang walaupun telah diberitahu mengenai kerosakan bas.”

“Saya dulu kerja di sana, kaunter tiket salah kerana tetap terima penumpang lagi dan arah bertolak walaupun tahu bas rosak. Punca nahas dipercayai berpunca dari saluran brek angin bas tersebut telah mengalami kebocoran dan sepatutnya bas tersebut diselenggara dan tidak diarahkan untuk bergerak,”

Walau bagaimanapun, tembual dengan penjual tiket Hamidah, 46  memberitahu:

“Dia baru 2 bulan berkhidmat untuk syarikat dan tidak menunjukkan sebarang sikap yang teruk sepanjang 2 bulan berkhidmat.Pemandu bas itu dilaporkan baru sahaja berkhidmat selama 2 bulan.Beliau juga pernah menerima aduan dari para penumpang  mengenai sikap pemandu tersebut yang gemar memandu dalam keadaan laju.

“Tapi kita ada terima aduan dari penumpang yang dia memang suka bawa bas dengan laju mungkin kerana sebelum ini beliau memandu bas ekspress,”katanya.

Apa kata korang?

 

p/s:  Jom dapatkan Honeymoon Package Free..

5 thoughts on “Salah Siapa? Pemandu Bas atau Penjual Tiket?

  1. Cikgu Hairul says:

    Memang best kalau nak cari salah orang. Tapi rasanya dalah hal ni bas henti-henti tiket dibeli terus dalam bas kan? Kalau bas ekspress barulah tiket dibeli di kaunter.

    Syarikat kena ambik tanggungjawab. Nampaknya dari hari pertama kejadian, banyak pihak cuba menyalahkan pemandu. Mentang-mentanglah pemandu tu dah mati dan tak mampu membela diri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge