Assalamualaikum…

Dah berhari hari penduduk Gaza diserang oleh Israel..  Ramai yang dah meninggal terutama kanak kanak. Serangan dari Israel memang jelas mensasarkan kanak kanak supaya tiada jenerasi akan datang yang tertinggal. Subhanallah… kesiannye meraka.. Dugaan yang berat rakyat Palenstine..

 

Hari Isnin yang lepas, selepas semingga pelajar UM cuti, menjadi hari yang malang buat saya. Rumah di pecah masuk di waktu pagi.. Bukan pagi bergelap, tetapi pagi siang hari…Kejadian berlaku kira kira pukul 8.40 – 9.15pagi..

 

Orang terakhir keluar rumah waktu tu, 8.40 pagi adalah housemate kami yang ingin pergi kerja.. Dan yang paling awal masuk rumah adalah roomate saya, yang baru sahaja balik dari kelas, kerasa test di batalkan..Persoalannya siapa agak nya yang pecah rumah orang di waktu siang??

 

Akibat dari pecah rumah, 2 buah laptop, laptop saya yang berada di dalam bilik dan roomate yang berada di ruang tamu di kebas.. dan juga purse milik saya yang mengandungi semua kad.. Cubaan penceroboh nak masuk bilik ketiga tak kesampaian sebab ada housmate yang sedar kehadiran diri nya yang cuba untuk membuka pintu, tetapi housemate tak terfikir itu penceroboh sebalik nya beliau fikir itu seorang lagi housemate yang belum pulang dari bercuti.. Lagipun tiada barang yang di selerakkan so, dia tak expect ada penceroboh masuk rumah..

 

Tiada apa yang boleh di harapkan lagi, 2 laptop yang hilang sukar untuk dapatkan kembali.. Kerana tidak tahu siapa suspek, tidak nampak muka , hanya nampak warna baju.

 

# Menurut tuan rumah… kebiasaannya ia di lakukan oleh orang dalam.. Al maklum la, flat ni ada security guard dan maintenance. Dia pun pelik, kalau ikutkan tombol pintu utama tuh memang payah untuk di buka, melainkan seseorang yang ada kunci master.. Lagipun tiada kesan pecah kat pintu, hanya ada kesan cubaan untuk buka pintu, itu pun hanya sedikit sahaja..

 

#Menurut kata seorang pembaiki Grill, orang indon .. Memang betul, tombol ni susah nak di buka, melainkan orang tu pakai ilmu..

 

#Menurut saya.. saya ada suspek. tapi kalau betul kata pembaiki grill, itu nama nye cari nahas kalau nak report.. lagi lagi semua kad pengenalan yang bergambar, lesen ada padanya.. Lagi naya kalau saya pula di bomohkan..

 

SO apa yang boleh saya buat sekarang, adalah redha dengan apa yang terjadi.. Tuan rumah pun dah buatkan banyak lock untuk pintu hadapan dan grill.. ada 6 lock .. Takpe la.. janji kami selamat..

 

#Ada yang tanya, kenapa aku tengok ko happy je rumah ko kena pecah masuk..?

Jawapan : Sebab saya tak rasa kehilangan sangat.. laptop dah 3 tahun, banyak button keyboard dah hilang..kalau trade pun dapat la 200-250.. Dan alhamdulillah.. S3 berada di bawah bantal.. tak diambil.. Sebab tu  kot saya happy.. Hehe…

 

One thought on “Dugaan Pecah Rumah Tak Sehebat Dugaan Rakyat Palestine

  1. Pingback: Review Laptop Samsung Series 5 np535u3c AMD A6 4455M 2.1GHZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge